Waarom we de krachten bundelen in onze gezondheidspraktijk
Het idee om een gezondheidspraktijk op te starten sluimerde al een tijd bij dr. Mireille Van den Steen, die 15 jaar als huis- en sportarts werkte. Ze raakte geïnteresseerd in causopractie, waarbij gezondheidsklachten een bredere en oorzakelijke benadering krijgen. Dat veranderde haar aanpak en visie over geneeskunde.
“De laatste twee jaar voelde ik me soms machteloos tegenover de patiënt voor me, omdat ik niet voldoende tijd kon spenderen aan zijn of haar medisch probleem”, legt dr. Van den Steen uit. De patiënteninstroom is gigantisch en de tijd per bezoek heel beperkt. Het leek alsof ik continu met mijn rug tegen de muur werd geduwd.”
Medicatie afbouwen
Omdat ze patiënten meer wou helpen met hun klachten, verwees ze sommigen door naar personal coach Anouk Doore en kinesist Christophe Brams. “Je vertelt patiënten dat ze best meer bewegen en hoopt dat ze met je raad aan de slag gaan. Maar een eenmalig consult biedt niet altijd soelaas. Eigenlijk bereik je meer als er iemand samen met je aan de slag gaat en tips geeft. Die je vertelt hoe je best beweegt en je opvolgt.”
Bewegen naar goed nieuws
Iedereen wint bij zo’n integrale gezondheidsaanpak. “De patiënt voelt zich gesteund en krijgt betere resultaten. Als arts kan je jouw patiënt zo motiveren om de gezonde aanpak verder te zetten en kunnen we zelfs af en toe medicatie afbouwen”, zegt ze. Ons Forsa-team vult elkaar goed aan. Christophe speelt in op de lichamelijke medische noden en pakt de mechanische hindernissen aan. Anouk motiveert de patiënt mentaal én fysiek met een persoonlijk trainingsplan.
Gezond voedingsadvies
Sommige patiënten kregen al voedingsadvies en tips voor een gezonde levensstijl. “Gezond eten en leven zit hem vaak in kleine dingen. En ook daarover hebben we als huisarts dikwijls niet de tijd om er grondig op in te gaan. Daarom verwees ik vroeger al door naar diëtiste Christine Tobback. Het was evident om haar als specialiste bij gezondheidspraktijk Forsa te betrekken.”
“Vaak ontbreekt de motivatie om een nieuwe gewoonte naar de praktijk om te zetten en die vol te houden. Dan is het fijn om zien dat patiënten door een gepaste opvolging een goed evenwicht vinden. Christine denkt ook breder dan enkel vanuit haar eigen discipline en steunt op een uitgebreide ervaring.”
Geen crashdiëten
Onze voedingsdeskundige zal ook niemand benaderen voor een crashdieet. Want vaak zweren we gewoontes meteen af en gaan we voor extremen: een maand geen chocolade eten bijvoorbeeld. “Maar eigenlijk is het beter om een gezond voedingspatroon aan te houden en elke dag wél dat stukje chocolade te eten. Dat is haalbaarder. Anders ga je net naar méér grijpen”, legt dr. Van den Steen uit.
Samen sterker
“We hebben elkaar gevonden in onze missie en zetten daarom onze schouders onder gezondheidspraktijk Forsa. Want gezondheid draait om meer dan één aspect. Het is een schakel van verschillende factoren, en dus is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van het probleem. Het medische aspect blijft de rode draad, maar daarnaast gaan we concreet met je aan de slag.”
“Bij Praktijk Forsa willen we patiënten de kracht geven om veranderingen door te voeren. Samen zoeken we je weg naar een energieker leven. Want gezondheid, dat is ons dierbaarste bezit!”
Ontdek hier ook meer over de gezondheidstesten die we bij Fidlab laten afnemen.