“Werken jullie ook met gezondheidstesten en medische analyses?”, is een vraag die we vaak te horen krijgen bij Forsa. En ja, we laten regelmatig uitgebreide gezondheidstesten uitvoeren. Dat is nodig om een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen. Voor die screenings en analyses doen we een beroep op medisch labo Fidlab.

“Zelf werk ik al 15 jaar met hen samen omwille van hun wetenschappelijke kennis en persoonlijke aanpak”, zegt dr. Mireille Van den Steen. “Door onze samenwerking kunnen we je grondiger helpen bij je zoektocht naar een oplossing. Of je nu komt aankloppen om je sportprestaties te verbeteren of met een gezondheidsprobleem waar je mee worstelt.”

Uitgebreide screening

Een persoonlijk behandelplan vergt een uitgebreide en gedetailleerde aanpak. “Enkel door goed en gericht te luisteren krijgen we een duidelijk beeld van je huidige situatie en van wat eraan voorafging. Een analyse interpreteren we individueel. We mogen niet afgaan op algemene referentiewaarden want iedereen heeft andere noden”, benadrukt ze.

De algemene referentiewaarden houden namelijk geen rekening met factoren zoals leeftijd of geslacht. Bij orthomoleculaire geneeskunde maakt het wel uit of je een 12-jarige jongen of 70-jarige vrouw bent. We kijken naar wat je lichaam nodig heeft. Zo kan het zijn dat je een vitamine B12-tekort hebt, maar dat dat komt door een foliumzuurtekort waardoor je lichaam de vitamine B12 niet opneemt. Als je dan zomaar vitamine B12-supplementen zou slikken, verbetert de situatie niet. 

Wat Fidlab doet

Fidlab combineert klassieke en functionele laboratoriumonderzoeken. Het is een afdeling van Medisch Labo Medina en Centrum voor Medische Analyse. “Ze gaan nog een stapje verder dan de klassieke labo’s”, vertelt dr. Van den Steen. “Ook vragen ze bij de staalafname een heel duidelijk profiel van de patiënt.”

Betrouwbare wetenschappelijke analyses vormen de basis bij Fidlab. “Hun gezondheidstesten zijn analytisch gevalideerd volgens de richtlijnen. Mede dankzij hun expertise maken we een gepersonaliseerd behandelingsplan op. Door de kern van het probleem aan te pakken, kunnen we vooruitgang boeken”, zegt ze.

Waarom gezondheidstesten

Je kan om verschillende gezondheidsredenen een test krijgen: omwille van een chronische problematiek, als je je sportresultaten wil optimaliseren of preventieve redenen.  

“Onlangs screenden we een vrouwelijke triatlete die haar sportprestaties wou verbeteren. We stelden vast dat ze een onevenwicht tussen haar vetzuren had. Met een combinatie van gerichte voeding en aangepaste supplementen hielpen we haar verder”, legt dr. Van den Steen uit. 

groenten allergieën voedselintoleratnties
Dankzij de gezondheidstesten weten we welke gerichte voeding een patiënt nodig kan hebben.

Allergietesten afnemen kan ook. “Een patiënt had een raar gevoel op zijn tong en we namen een test af om 108 voedingsstoffen te screenen. Uiteindelijk bleek het om een koemelk- en eiwittenallergie te gaan. De persoon kreeg een duidelijk verslag van welke voeding hij goed kan verdragen en aan welke hij allergisch is. Bij de opvolgingsconsultaties bekijken we of hij na een tijdje beter reageert op de voedingsstoffen en of hij die terug kan eten.”

Beter geen online testen

“Online testen zijn tegenwoordig in trek maar die resultaten geven een verkeerd beeld. Je hebt geen arts of therapeut gezien en toch krijg je een verslag. De online gezondheidstesten kosten evenveel als de testen bij ons, maar geven weinig inzicht”, waarschuwt dr. Van den Steen. “Samen met Fidlab hebben we wel de nodige kennis om gegevens te interpreteren en je degelijk verder op weg te helpen.”